Een wereld van taal zonder woorden

 

Paco: In Opleiding tot Gecertificeerde Hulphond

Paco, onze nieuwste toevoeging aan het hondenteam, bevindt zich momenteel in opleiding tot een gecertificeerde hulphond. Zijn training is gericht op het bieden van specifieke ondersteuning aan kinderen met autisme. Als gecertificeerde hulphond zal Paco in staat zijn om op een meer gestructureerde manier te reageren op de individuele behoeften van de kinderen.

De rol van Paco gaat verder dan alleen emotionele ondersteuning. Hij wordt getraind om specifieke taken uit te voeren die het dagelijks leven van kinderen met autisme vergemakkelijken. Dit kan variëren van het herkennen van emoties tot het bieden van rust en veiligheid in stressvolle situaties.

 

Paardencoaching

 

Paarden nemen een bijzondere plek in binnen de therapie. Paarden communiceren door middel van lichaamstaal en energievelden. Ze hebben al eeuwen lang een relatie met de mensheid en zijn hierdoor betrouwbare partners. Het klinkt voor sommige mensen wat zweverig, maar ik ben vrij nuchter ingesteld.


 

 

Werken met de paarden

Voor ieder kind en ieder leerpunt is een andere werkwijze nodig. Ik doe wat nodig is en zo ook met de paarden. Soms zijn kinderen bang voor paarden. dat is nog geen reden om de paarden niet in te zetten. Eigenlijk zijn er maar 2 redenen om het niet te doen: allergie of een kind wat het echt niet wil.
Samen gaan we kennismaken met de paarden. Dit kan op stal zijn, maar ook bij de praktijk zelf. De eerste keer bestaat vooral uit aaien, kijken en borstelen. Samen geven we ze eten, mesten de paddock (ook minder leuke dingen horen erbij) en geven ze aandacht. Tijdens deze handelingen observeer ik goed wat de lichaamstaal van het paard mij wil zegt en de reacties van het kind. 
Vaak geef ik kinderen opdrachten in de bak of gaan we met een van de paarden buiten op de gracht of in het bos wandelen.

Naast oefenen met vaardigheden zoals: doorzetten, angsten overwinnen, leiding geven, geduld en samenwerken, is er ook een mogelijkheid tot traumaverwerking en stressverlaging. Omdat paarden zo gevoelig zijn en goed kunnen spiegelen, kunnen ze ons helpen met stress verlagen. Paarden houden van harmonie en reguleren daarom als kudde de emoties in het veld. Op het moment dat we in de paddock tussen de paarden staan, zijn wij onderdeel van de kudde. Als er dan veel stress is, dan willen ze dat wegnemen. Dit doen ze o.a door je aan te raken met hun neus of door zich te laten aaien. Op dit soort momenten kan ik het kind helpen om de gedachten te ordenen en hun emoties (door de paarden ontspannen) te koppelen aan de nieuwe situatie. 
Trauma en stress kunnen we systemisch in het veld met de paarden, maar ook 1 op1 met de paarden aanspreken. 

Naast het werken met paarden gaan we ook individueel aan de slag in de praktijk. Juist deze combinatie geeft mogelijkheden tot groei en ontwikkeling van een kind.

Hondencoaching voor Kinderen met Autisme 
 

Bij Find-Aut geloven we in de kracht van hondencoaching als waardevolle aanvulling op de begeleiding van kinderen met autisme. Onze speciaal getrainde honden, Misti en Elsa, spelen een bijzondere rol in dit proces. Daarnaast verwelkomen we Paco, die momenteel in opleiding is tot een gecertificeerde hulphond.

Misti en Elsa: De Steunpilaren

Misti en Elsa zijn meer dan alleen huisdieren; ze zijn integraal verbonden met ons programma voor kinderen met autisme. De kalme en liefdevolle aard van Misti en de vriendelijke, rustige aanwezigheid van Elsa bieden een veilige en vertrouwde omgeving voor de kinderen. Honden hebben een natuurlijk vermogen om empathie en emotionele verbinding te tonen, wat vaak een positief effect heeft op kinderen met autisme.
 

 

Tijdens de coachingssessies fungeren Misti en Elsa als emotionele steunpilaren. Ze helpen bij het verminderen van stress, stimuleren sociale interactie en bevorderen een gevoel van verantwoordelijkheid. De band die kinderen met autisme opbouwen met Misti en Elsa gaat verder dan woorden; het is een unieke verbinding die bijdraagt aan het welzijn van het kind.

 

 

 

Bij Find-Aut zien we de toegevoegde waarde van hondencoaching, en we zijn verheugd om kinderen met autisme te ondersteunen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling, met Misti, Elsa en de opkomende ster Paco als betrouwbare metgezellen op hun reis..